facebook

Branko Ružić: Neće biti državne mature ni od 2022. godine, omela nas je korona, ali su neophodne još neke trijaže

Podelite sa prijateljima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, u intervjuu koji je dao Novostima ističe da je gotovo izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022.

Državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama. Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera. Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022.

 Đaci u škole treba da se vrate 18. januara, da li se razmišlja o produženju raspusta?

Za đake je, u svakom smislu, najbolje da nastavu prate u školama. Okolnosti su drugačije i vanredne, ali obrazovni sistem je odgovorio na izazove i kada je u pitanju održavanje obrazovnog procesa i kada je u pitanju primena epidemioloških mera. To je dokazano u prethodnom periodu – uspešno je završeno prvo polugodište i škole su bile mesto najmanje transmisije virusa. Za sve je ova situacija bila novina, prosvetni radnici, stručni saradnici, spremačice, domari i direktori uradili su dobar posao i na tome im čestitam. Kada je reč o drugom polugodištu, nadamo se najboljem, a spremni smo za svaki scenario. Epidemiološku situaciju pratimo na dnevnom nivou i odluka će biti doneta na Kriznom štabu. Kao i do sada, prioritet je očuvati zdravlje učenika i zaposlenih.

Izvor: novosti.rs; Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Podelite sa prijateljima