facebook
Ana Brnabić

Brnabić: Prosveta i zdravstvo prioriteti Vlade

Podelite sa prijateljima

Prioritetne oblasti Vlade Srbije i dalje će biti zdravstvo i prosveta, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić nakon obilaska radova na novoj zgradi FON-a i najavila investisije u obrazovanje od vrtića do fakulteta.

Ona je navela da su radovi na novoj zgradi FON-a počeli u martu, nedelju dana nakon proglašenja vanrednog stanja i da nijednog momenta projekat nije zaustavljen, bez obzira na vanredne okolnosti i vanredne finansijske izdatke zbog virusa.

„Sve projekte na kojima smo radili ili su planirani su nastavljeni. Bez obzira na okolnosti radovi na novoj zgradi FON-a ne kasne i biće završeni u roku 13. novembra ove godine“, rekla je premijerka novinarima.

U planu je da se radi nova zgrada ETF-a, ali i kompleks zgrada umetničkih fakulteta – Fakultet likovne umetnosti, Muzičke umetnosti, Fakultet primenjene umetnosti.

Premijerka je najavila i postavljanje kamena temeljca za novu zgradu BioSens instituta u Novom Sadu.

„Trudimo se da investiramo u obrazovanje od predškolskih ustanova do fakulteta. Decenijama se nije ulagalo u obrazovanje kako se to radi danas“, navela je ona.

Premijerka je podsetila da je završena nova zgrada Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, nova zgradu Elektronskog fakulteta u Nišu.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da će sa novom zgradom FON-a biti duplirani prostorni kapaciteti, što će omogućiti da se upiše veći broj studenata.

„FON-u je jedan od najačih fakulteta iz oblasto organizacije mendžmenta i informacionih sistema i tehnologija u Jugoistočnog Evropi“, rekao je Ružić i dodao da je svake godine sve veće interesovanje za taj fakultet jer su mladi ljudi sa diplomom FON-a konkurentni na tržištu.

Dekan FON-a Milijka Suknović rekao je da je taj fakultet uspeo da dobije međunarodnu akreditičiju vodećeg akreditacionog tela ASIIN iz Nemačke.

„To znači da se diploma FON-a ne nostrifikuje, ne prevodi“, rekao je Suknović .

Nova zgrada FON-a imaće više od 6.000 metara kvadratnih, a vrtednost ugovorenih radova je 6,6 miliona evra.

Izvor: rtv.rs; Foto: Tanjug - Sava Radovanović

Podelite sa prijateljima