facebook

Danas se završava prvo polugodište – „Ocene visoke, a znanje upitno“

Podelite sa prijateljima

„Ma kakvo popravljanje, deci je važno samo da su im zaključene ocene i da ne moraju da uče do februara. Nude oni kao mogućnost popravljanje ocena, ali je to veoma retko. Realno, nastavnicima je muka i gledaju da ne dolaze u školu, pa poklanjaju ocene.“

Tako popravljanje ocena na kraju ovog prvog izazovnog polugodišta opisuje otac jednog srednjoškolca iz Beograda.

Kako ističe za „Blic“, problem je nastao sa nastavnicom istorije koja je njegovom sinu dala jedinicu jer navodno nije poslao domaći.

– A on stvarno uradio i poslao, ali njoj iz ko zna kojeg razloga nije stigao mejl. Posle smo raščistili situaciju, ali i to može da se desi u onlajn nastavi – priča otac srednjoškolca iz Beograda.

Nema više šaputanja i virenja

Brojni su izazovi i pred đacima i nastavnicima i roditeljima. Stariji osnovci i srednjoškolci nedavno su u potpunosti prešli na onlajn nastavu, a budući da je ovo poslednja nedelja pred zimski raspust – valja požuriti sa popravljanjem ocena. Tako je odgovaranje preko „google meet-a“, „zoom-a“, vibera i sličnih digitalnih alatki postalo svakodnevica.

– Već po običaju, kada se približi polugodište učenici se probude, ali je ovoga puta buđenje bilo jako i neprijatno za sve – kaže za „Blic“ profesorka hemije u Devetoj beogradskoj gimnaziji Branka Kujović.

Tri nedelje odrađivanja

– Učenici nisu voleli kombinovanu nastavu, tako da su neki i priželjkivali potpuni prelazak na onlajn. Međutim, to nas je dovelo u situaciju da i mi nastavnici i đaci ove tri nedelje baš odrađujemo. Neki su radili preko zoom-a, skajpa i sličnih video konferencija. Neki su sa đacima imali prepiske i rad na testovima preko google učionica – objašnjava profesorka Kujović.

Kako kaže, uglavnom su zaključne ocene izvedene – iz jedne ocene ako se predmet uči jedan čas nedeljno, i iz dve za dva i više časova nedeljno.

Ocene visoke, a znanje upitno

Ove nedelje u školu dolaze đaci koji hoće da porave ocene.

– Organizacija je po redovnom rasporedu – ali je to problem pošto deca trčkaraju od škole na onlajn. Ocene su visoke, a znanje je upitno. Nismo sigurni da je to to. Nije lako ni deci, ni roditeljima, ni nastavnicima. Mogu samo da zaključim da je ipak kombinovana nastava smanjila i sprečila prenošenje virusa po školama. Valjda ćemo jednog dana znanje nadoknaditi – ističe profesorka Kujović.

FOTO: SARA CLINE / TANJUG/AP

U beogradskoj OŠ „Svetozar Marković“ na nastavnicima je da odluče da li će se popravljanje ocena na polugodištu održati u školi ili onlajn.

– Zavisi od tehničkih mogućnosti, trudimo se da, zbog situacije, ko god može popravi ocene onlajn. Prva preporuka bila je da provere znanja budu u školi jer je teško osigurati da deca onlajn sve odrade sama, ali prepustili smo nastavnicima da odluče – kaže za „Blic“ direktorka škole Ivana Orolicki.

Ona dodaje da se školski kadar trudio da što manje đaka mora da popravlja ocene. Uglavnom su u pitanju neocenjeni đaci ili oni kojima je ocena na sredini, ali, kako kaže, ima i učenika koji su svojevoljno želeli da poprave ocenu.

Ostaju i neocenjeni

– Trenutno se ne držimo čvrsto pravilnika o ocenjivanju. Učenik može da ostane i neocenjen iz neke oblasti, naročito ako je u karantinu. Takođe smo nastojali da dobiju i neku dodatnu ocenu za aktivnost – dodaje ona.

Kada je u pitanju popravljanje ocena u samoj školi, direktorka navodi da se poštuju sve mere prevencije, te se popravka ocena održava u terminu redovnog rasporeda časova, a u učionici ne sme da bude više od 10 učenika. Takođe, učenici koji su nastavu sve vreme pohađali onlajn dolaze u školu na provere znanja.

Najteže maturantima

Kako je kazao za TV Prva direktor OŠ „Kneginja Milica“ u Beogradu Darko Eger, ove godine je najteže maturantima, ali da se ova škola, kao i svaka druga, dobro pripremila za to da se na njih obrati dodatna pažnja.

– Siguran sam da će svi morati da ulože dodatni napor kao i mi, ali mislim da će na kraju sve biti u redu – kaže direktor ove škole.

Ovog puta, kako ističe, za zaključivanje ocena na polugodištu neće predstavljati problem ukoliko učenik ima ocenu manje iz nekog predmeta, bilo da je razlog zaražavanje novim virusom, ili nešto drugo.

– Pravilnik o ocenjivanju je promenjen i minimalan broj ocena koji je važio nije obavezan. Praktično, bilo koji broj ocena je dovoljan da se zaključi ocena za polugodište – zaključio je Eger.

Popravljamo ocene putem „google meet-a“

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Sanela Tarana, kaže da sistem onlajn nastave funkcioniše odlično jer su se i deca i nastavnici već navikli, i da je zaključivanje ocena u završnoj fazi.

– Svi nastavnici drže nastavu preko „google meet“-a, učenici se javljaju kao na času. Ako primetimo negde da učenik njie aktivan, reagujemo preko roditelja, ali su u ovoj zadnjoj nedelji svi aktivni jer se zaključuju ocene. Sistem funkcioniše odlično jer su se i đaci i nastavnici već susreli ranije sa ovim vidom nastave. Ispitivanje se takođe vrši preko „google meet“-a, a ocene se dobijaju i preko testova. U izuzetnim situacijama, može se odgovarati i u školi kako bi se popravila ocena, ali je neophodna saglasnost roditelja za neposredni kontakt sa nastavnikom – kaže Tarana.

Osnovci u Nišu se dobro snalaze sa onlajn nastavom.

– Dobijamo test preko „google classroom“-a koji popunjavamo, kao u školi ili nekad u nekim predmetima nastavnik slika pitanja na odštampanom testu pa nam pošalje a mi rešavamo i šaljemo odgovore. Sve važnije predmete imamo preko „google meet“-a, slušamo nastavu, javljamo se, odgovaramo… Sviđa mi se ovaj sistem, ali mi malo nedostaje društvo iz škole i ono naše druženje – kaže učenik sedmog razreda R. V. iz Niša.

I u Medicinskoj školi „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu ocene popravljau preko google meet-a.

– Ocene popravljamo putem google meet-a, i što se naše škole tiče, generalno imamo vredne učenike, pa je malo onih koji su želeli da popravljaju ocene. Navikli smo se na novi način funkcionisanja, a moderna tehnologija i način komunikacije deci nije stran. Naravno, uključujemo kameru, ja kao profesor vidim njih, oni mene, i onda krene odgovaranje. Ukoliko neko ne bi bio u prilici da odgovara na taj način, postoji mogućnost dolaska u školu uz poštovanje svih epidemioloških mera, ali do sada nije bilo takvih zahteva – kaže za „Blic“ Ljiljana Velkov, profesorka anatomije u ovoj školi.

S druge strane i srednjoškolci koji popravljaju ocene nemaju primedbe na ovakav način odgovaranja, kako kažu sve je isto kao i da su u školi.

– Nema neke naročite razlike jer profesor nas posmatra sve vreme dok odgovaramo, tako da je u suštini isto. Popravljao sam ocenu iz istorije u prošle nedelje, ali popravljaju se ocene i ove nedelje za one koji još uvek nisu stogli to da odrade – kaže gimnazijalac Mladen S.

Osmaci najaktivniji u popravljanju ocena

Direktor novosadske Osnovne škole „Kosta Trifković“ Milan Spasojević kaže da je čitavu situaciju oko ocenjivanja učenika olakšala činjenica da su đaci od početka školske godine išli redovno u školu, a samo delom onlajn pratili nastavu i to sve do 30. novembra, tako da su skoro svi dobili dovoljno ocena na osnovu kojih se može formirati zaključna ocena.

– Bez obzira na to, učenicima smo u dogovoru sa roditeljima omogućili da dođu u školu i da poprave ocene ukoliko to žele. Ostavili smo im mogućnost i to da urade preko svih raspoloživih onlajn platformi i naši nastavnici su im na raspolaganju za svaki vid pomoći – priča nam Spasojević.

Kaže i da su najviše interesovanja za popravak ocena izrazili učenici osmih razreda zbog predstojećeg upisa u srednje škole i potrebnog uspeha.

U vanrednom stanju je sve vanredno, pa i nastava

Pred završetak prvog polugodišta, u trci sa obavezama i za ocenama, Dejan Anđelović, direktor OŠ „Kizur Ištvan“ i otac dva osnovca i jednog studenta kaže za „Blic“, da se nastavnici i deca ne susreću sa onlajn nastavom prvi put, pošto su i prošle školske godine drugo polugodište završavali na isti način.

– Od kada je počelo onlajn za učenike od petog do osmog razreda, spremniji su i nastavnici i učenici. Koristimo guglovu platformu i nastavnici veoma uspešno rade sa učenicima. Naravno, to se nikada ne može uporediti sa časom uživo, ali uspeli su da prikupe dovoljan broj ocena pre nego što se prešlo na onlajn i sada su dobili dodatne ocene, s tim što svaki učenik od petog do osmog tazreda, koji smatra da ima mogućnost da poveća ocenu može da odgovara u diretnom razgovoru sa nastavnikom, uz poštovanje epidemioloških mera – kaže Dejan Anđelović i dodaje da će ove sedmice ocene biti zaključene i deca mogu da započnu odmor.

– Iskreno se nadam da će deca zaista odmoriti oči od računara. Previše je, ali alternative nema. Realno, ove ocene ne mogu da imaju istu težinu kao ocene u neposrednom radu. Poštujemo svi pravila, ali sigurno je da postoje manjkavosti. Ocenjivanje je, po mom sudu, blaže jer ocena nije toliko realna kao u živom radu. Međutim, moramo svi da shvatimo da je u vanrednom stanju sve vanredno – kaže Anđelović.

Zahtevi stižu i tokom noći

Subotičanka čija deca pohađaju srednju školu, oboje prvi razred, kaže za „Bllic“ da je organizacija onlajn nastave konfuzna za njih.

– Bez reda i rasporeda svaki od profesora šalje u toku dana, čak i noći, zahteve. Deca su rastrzana, trude se, ali im nije lako. Lično, ali zbog njih jedva čekam raspust. Da se odmore – kaže majka.

Maša (15) je učenica prvog razreda srednje škole i potvrđuje mišljenje većine roditelja.

– Teško je, preopterećeni smo. Kontrolni traju tri minuta. Imamo više obaveza, ispitivanja i kontrolnih zadataka sada nego kada smo išli u školu. Snalazim se, ali mnogi moji drugari se ne slalaze, iako su, dok nismo prešli na onlajn nastavu, u školi bili među odličnim učenicima – kaže devojčica.

Onlajn ocenjivanje nije apsolutno realno

Zbog skraćenja prvog polugodišta, po diktatu korone, užički osnovci na zimski raspust odlaze sa ocenama u čiji prosek nisu ušli svi kontrolni zadaci predviđeni za drugu polovinu decembra i januar. Da pisano provere svoje đake u tri nedelje kraćem polugodištu, nastavnicima je vezao ruke pravilnik o ocenjivanju koji kaže da učenik može imati najviše dva kontrolna nedeljno.

– Opet, zahvaljujući google učionicama i alatima, naročito google meet-u koji je najbliži neposrednoj nastavi i omogućava živ kontakt sa učenicima, uspeli smo da damo preglog zaključnih ocena za prvo polugodište. Što se mojih đaka tiče, deca su realno sagledala svoje znanje i saglasila se sa ocenam, samo jedan moj učenik se prijavio da je popravi – kaže za „Blic“ Dušica Stevanović, nastavnica srpskog u OŠ „Nada Matić“ u Užicu.

Ocene putem onlajn nastave, kaže ona, ne mogu biti aposlotuno realne kao one zaslužene na času, ali nastavnik, koji decu prati konstantno može da sagleda stvarno ostvarenje ishoda koje je učenik postigao tokom polugodišta.

– Manje je slučajeva da deca podmeću nego proletos. Svaki nastavnik to ume da prepozna, ali je pitanje da li će odreagovari ili ne. Mislim da su deca shvatila da ih škola uči da iz nje izađu obrazovani sa moralnim načelima, a da podmetanjem lažu sebe i roditelje, i da visokom ocenom koju ne zaslužuju sebi prave probleme za budućnost – priča naša sagovornica.

Kaže Dušica Stevanović da je u OŠ „Nada Matić“ sve sada ažurnije i efikasnije nego u martu kada su se svi odjenom suočili sa online nastavom. Zasluge za to imaju informatičarke iz škole koje su u avgustu i septembru obučile kolege za izazove koji su se očekivali, a u istom periodu obučila su se i deca.

– Stresno je i za đake i učenike. Deca u višim razredima, sada kada je čas sa 30 produžen na 45 minuta, sede za računarom po šest – sedam sati, a nastavnici isto toliko plus priprema materijala za časove – kaže nastavnica srpskog iz Užica.

U petak počinje raspust

Podsetimo ovaj zimski raspust je po školskom kalendaru trebalo da bude u februaru, ali je on pomeren i produžen zbog epidemiološke situacije. Stariji osnovci, kao i srednjoškolci na onlajn nastavi su poslednje tri nedelje, a od petka, 18. decembra pa sve do 18. januara, svi školarci u Srbiji biće na zimskom raspustu.

Preuzeto sa: blic.rs; Foto: N. Ž. P. / Ras Srbija

Podelite sa prijateljima

One thought on “Danas se završava prvo polugodište – „Ocene visoke, a znanje upitno“

  1. Kad su škole bezbedno mesto, kako to tvrde neki iz vlasti, lepo nas u II polugodištu vratite u redovan režim rada: svi zajedno, ne po grupama, i ne malo idu, malo on lajn, i neka časovi traju 45’.

Comments are closed.