facebook
Foto: Privatna arhiva

Desetogodišnja Tisa Smoje za rođendan mlađem bratu napisala knjigu

Podelite sa prijateljima

Desetogodišnja Tisa Smoje, koja živi već nekoliko godina sa porodicom u Engleskoj, napisala je tokom prvog lokdauna u toj zemlji svom mlađem bratu Vuku za rođendan knjigu uspavanki, koju čini 46 ilustrovanih priča za laku noć. Knjiga je u međuvremenu objavljena, i od rođendanskog poklona postala dostupna i čitaocima.

„Neke priče su mi same došle, a neke sam planirala još davno, kopirala iz drugih priča koje sam napisala“, kazala je Tisa i dodala da su njene priče uglavnom o životinjama, „jer su životinje mnogo lakše da se opišu od ljudi“.

Njena mama Ksenija navodi da su je na prvu priču „malo motivisali da je napiše“, pošto je njena učiteljica rekla da je talentovana.

„Nekad gledam neki film, pa mi je zanimljivo kako bi bilo s druge strane. Nekad mi dođe ideja u snu“, priča Tisa i dodaje da priče piše uglavnom uveče na tatinom laptopu kada on završi posao.

„Nekada moram malo da sačekam, jer tata ima posao, ali uglavnom volim da zapišem odmah“, kaže ona i dodaje da više voli da priče kuca na kompjuteru nego da ih zapisuje u svesci, „jer je lakše zbog gramatike“.

Na pitanje da li se lepo spava posle priča, ona navodi da ne zna za svog brata Vuka, ali da ona „ima puno snova kada pročita priču pred spavanje, o tome kako drugačije mogu da se razviju stvari“.

Dodaje i da bi bilo lepo da knjiga bude prevedena na srpski „jer bi puno ljudi moglo da je pročita“.

„Ne razmišljam toliko koliko dece čita moje priče, već da li im se sviđaju, i kako bi promenili neku priču“, kaže ova talentovana i kreativna devojčica i najavljuje da je počela da piše novu knjigu.

„Podelili su uloge – Tisa piše, drugarica ilustruje, treća proverava, tako da je to timski projekat“, dodaje njena mama Ksenija.

 

Izvor: N1 Beograd


Podelite sa prijateljima