facebook

Direktori škola tuženi jer su insistirali na maskama; Oglasilo se i tužilaštvo

Podelite sa prijateljima

Protiv direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu, njih 300, podneta krivična prijava zbog toga što su uslovljavali decu i nastavnike da nose maske.

Prema pisanju beogradskih medija, tužbu je podneo Sindikat zaposlenih u policiji.

Vest o tužbi prenela jemedijima najpre Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ u autorskom tekstu koji je preneo Blic.

Ona navodi da je reč o „hitroj reakciji javnog tužioca, na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola“.

Vojvodić Mitrović u tekstu pod naslovom „U jurišu na apsurd…“ navodi da je hitra reakcija tužioca „poslednji u nizu slučajeva koji paradigmatski slikaju neuravnotežen odnos državnog aparata prema obrazovnom sistemu“.

Direktor Zemunske gimnazije u Beougradu Miloš Bjelanović kaže da je šokiran nakon što je protiv njega i još oko 300 direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu podignuta krivična prijava.

“Ja sam i dan-danas u šoku. Da radite nešto po zakonu, apsolutno primenjujući sve predložene mere, da učinite sve kako biste zaštitili živote i učenika i zaposlenih i nakon toga dobijete krivičnu prijavu…“, rekao je Bjelanović za RTS.

Za sada su izjave dali direktori škola iz Zemuna i sa Savskog venca, navodi javni servis.

„Kad smo čuli da su zemunska policija i ona sa Savskog venca počele da postupaju, pozvao sam moje prijatelje na Voždovcu i na Novom Beogradu, gde još nije krenulo, ali očekujemo da krene. Odmah smo reagovali, u toku jednog dana, zatražili smo i dobili prijem kod našeg ministra“, navodi Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije.

Na pitanje Trećem tužilaštvu kako je došlo do ove paradoksalne situacije i da li je Tužilaštvo moglo da odbaci krivičnu prijavu kao neosnovanu, budući da direktori samo poštuju Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, u Tužilaštvu navode da najpre moraju da prouče predmet kako bi dali adekvatan odgovor.

Izvor: B92, Foto: Canva

Podelite sa prijateljima