facebook
Kako da zaštitite svoju decu na internetu

Dopis direktorima: Kako će izgledati ocenjivanje đaka i zaključivanje ocena

Podelite sa prijateljima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo je danas dopis direktorima osnovnih škola sa detaljnim uputstvom za organizaciju vaspitno-obrazovnog rada u narednom periodu.

Kako stoji u dopisu, evidencija vaspitno-obrazovnog rada ostvaruje se tako što se u dnevnik unose realizovane nastavne jedinice iz Plana realizacije nastave u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog ili vanrednog stanja ili drugih vanrednih situacija ili okolnosti, sa napomenom o načinu realizacije (na koji način teče komunikacija sa učenicima i kojim kanalima). Takođe, vodi se evidencija prisustva učenika nastave na daljinu.

Što se tiče sistema za upravljanje učenjem, osnovna škola se opredeljuje za jedan i samo taj koristi. Prema evidenciji u IS Dositej, najveći procenat škola, čak 78,7% koristi Gugl platformu za učenje na daljinu.

U Dopisu se naglašava i da nastavnici naročito moraju voditi računa o opterećenosti učenika, te da pažljivo odmeravaju obim i složenost programskih sadržaja i zahteva prema učeniku. Posebno se ističe da se mora voditi računa o zaštiti učenika od digitalnog nasilja te da nastavnici ne smeju tražiti od učenika da im šalju video-zapise/fotografije na kojima se učenici vidi, kako bi se sprečila bilo kakva mogućnost zloupotrebe.

Takođe, pošto postoji veliki broj porodica u kojima nastavu na daljinu prati veći broj dece a u kući je nedovoljan broj uređaja, savetuju se nastavnici da predavanja snimaju tako da mogu biti dostupna učenicima na zahtev.

Kada je reč o proverama znanja, one se moraju najaviti minimum dva dana ranije, a nastavnik mora obavestiti učenike koje gradivo će obuhvatiti provera znanja.

Ocenjivanje na daljinu

Što se tiče ocenjivanja, posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima.

Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene, stoji u Dopisu.

Nastavnik je autonoman u planiranju ocenjivanja i odlučivanju da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu. Ako to nije moguće, pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ako je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen.

Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

Kompletan sadržaj dopisa, pogledajte – OVDE!

Izvor: Zelena učionica, Foto: Unsplash


Podelite sa prijateljima