facebook
Osnovci iz Nakova posadili 86 sadnica

Ekološki čas: Osnovci iz Nakova posadili 86 sadnica još jedne školske šume na severu Banata

Podelite sa prijateljima

Pravi ekološki čas imali su učenici OŠ “Petar Kočić“ iz Nakova, koji uz podršku učitelja i nastavnika posadili 86 sadnica još jedne školske šume na severu Banata. Buduća zelena oaza u Nakovu sedma je školska šuma na teritoriji Kikinde i okolnih mesta i deo je projekta “Zasadi drvo”, koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i JP „Vojvodina šume“.

Na parceli na obodu Nakova, sedmu školsku šumu ukrasile su sadnice mlečnog i gorskog javora, kao i sibirskog bresta. Najbolju edukaciju o zaštiti životne sredine imali su učenici nakovačke osnovne škole „Petar Kočić“ dok su krajnje savesno učestvovali u akciji pošumljavanja svog mesta.

Pored Kikinde, akcija Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i JP „Vojvodina šume“ biće nastavljena i u drugim vojvođanskim mestima.

„Slične akcije biće organizovane i u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju i Subotici. Pokrajinski sekretarijat opredelio je Kikindi oko 600 sadnica. Školska šuma brzo će dobiti svoj pravi izgled, jer su zasađena stabla stara četiri godine“, rekla je Brankica Tabak, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Pored sredstava iz gradskog budžeta, Kikinda očekuje da projekti iz oblasti zaštite životne sredine, pošumljavanje i ozelenjavanje severa Banata budu podržani iz pokrajinskih i republičkih fondova:

„Grad Kikinda nastavlja akciju pošumljavanja, izdvojićemo i sopstvena sredstva, ali ćemo i u ovoj godini, kao i u narednim, uz pomoć Pokrajinske vlade i Republike Srbije i dalje pošumljavati grad i okolna mesta. To je način da podignemo ekološku svest i da na pravi način vodimo računa o zaštiti životne sredine“, izjavio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Rekultivaciju i uređenje parcele u Nakovu, na kojoj je posađeno 86 sadnica školske šume, inicirali su sami meštani. Samo u poslednje tri godine, na teritoriji Nakova pošumljeno je oko sedam hektara, a podizanje novih sadnica planirano je na još oko tri hektara.

 

Izvor: RTV; Foto: RTV (Aleksandar Kurbalija)

Podelite sa prijateljima