facebook

Forum: Tražimo testove i za prosvetare s blažim simptomima, pomeranje raspusta

Podelite sa prijateljima

Profesorka Ana Dimitrijević, zamenica direktora Foruma beogradskih gimanzija, navodi da apeluju i da su uputili dopis ministarstvu da se prosvetnim radnicima omogući testiranje bez obzira na težinu simptoma, jer ta tri, četiri dana sa blagim simptomima, kada lekari obično ne šalju na test, mogu da prošire zarazu. Opcija je, kažu, pomeranje raspusta. Ranije su tražili da uđu u grupu koja ima prednost pri vakcinaciji protiv sezonskog pa i korone, da nastavnici s hroničnim bolestima rade onlajn, da nastavnička veća budu onlajn – ali ništa od toga.

Prethodnih nedelja od resornog ministra i iz kriznog štaba slušali smo da su deca u školama najsigurnija, da je rizik od zaraze izuzetno mali, da je procenat zaraženih đaka i profesora zanemarljiv u odnosu na apsolutne brojke, pa i to da svi građani treba da se ugledaju na đake i profesore kada je reč o poštovanju epidemioloških mera. Poslednjih dana, međutim, stiče se drugačiji utisak – u nekim opštinama, lokalni krizni štabovi donose odluke o prelasku na onlajn format nastave, a pojedini prosvetni sindikati tvrde da vlast ni najmanje ne zanima kakva je zaista situacija u prosveti, te da tvrdnjama o „bezbednim školama“ samo pokušavaju da stvore idiličnu sliku.

Profesorka Ana Dimitrijević u izolaciji je, od kada joj se ćerka zarazila, da ne bi širila zarazu, a u međuvremenu je dobila i teže simptome, pa je test pokazao da je pozitivna. Kaže da je sa početnim simptomima doktori ne bi poslali na testiranje, i da verovatno ima još njenih kolega koje idu na posao misleći da imaju samo kijavicu.

Imam kolege koji imaju slične simptome, koji su povukli decu, ali su primorani da dolaze u školu, jer niko neće da ih testira, i oni nemaju druge nego da dođu na posao, jer nemaju temperaturu, navodi sagovornica N1.

Dodaje da je saglasna sa porukama koje dolaze od vrha vlasti i iz Kriznog štaba da o postupanju tokom epidemije treba učiti iz škole, ističući da su i da deca i nastavnici odgovorni. Navela je primer jednog kolege sa blagim simptomima za koje se ne zna da li su posledica kovida, jer ga ne šalju na testiranje, i koji stoji na velikoj distanci u odnosu na decu, sa maskom, i odmah ide napolje, ne ulazi u zbornicu jer nije siguran da li je zaražen, a ima simptome slične kijavici.

Napominje da je testiranje o sopstvenom trošku veliki udar na prosvetarske plate, naročito ako u porodici oba roditelja rade u prosveti. Dva puta po deset posto – to je veliki izdatak, ističe.

Forum beogradskih gimnazija je ovih dana, prenosi naša gošća, uputio dopis ministarstvu, u kom se navodi da smatraju da je neophodno i zbog zdravlja dece i zbog kolega, da prosvetni radnici, čim osete simptome – dobiju mogućnost za testiranje.

Malo je kolektiva sa tolikim brojem kontakata u toliko sati, ja ako imam šest časova, ja sam ušla u šest odeljenja – bez obzira na masku, svi znamo da to nije stopostotna zaštita, dodatno sada moramo zatvoriti prozore, jer je već hladno, deca rade u jaknama, navodi.

Takođe, problem je što nakon časova idu u jednu prostoriju – zbornicu. Nas tridesetak u smeni u svakom trenutku, ulazite u zbornicu, morate da komunicirate, kaže, dodajući da među kolegama ima i hroničnih bolesnika koji su morali da dolaze na posao i da su oni veoma ugroženi.

Dimitrijević zato navodi da su od Ministarstva tražili da im se omogući olakšano testiranje, bez neke velike temperature nekoliko dana, bez gubitka čula mirisa… Dodaje da je dopis poslat i da očekuju odgovor.

Gošća Novog dana kaže da je, prema jučerašnjim podacima, više od 70 potvrđenih slučajeva zaraženih učenika u beogradskim gimazijama, i više od 10 zaraženih prosvetara, a od jutros zna za još dva slučaja – da idu u izolaciju, jer im je neko zaražen.

„Apelujemo da nam se omogući testiranje bez obzira na težinu simptoma, jer mislimo da ta tri, četiri dana sa blagim simptomma možemo ozbilno proširiti zarazu“, ističe Dimitrijević.

Dodaje da opcija može da bude i pomeranje zimskog raspusta tokom ovog kritičnog perioda, „da se pomeri malo ranije, za neki period, pa da se vide efekti“, pa ćemo se lako vratiti u škole. Mi najbolje znamo da onlajn nastava nije adekvatna zamena neposrednoj, znamo koliko đaci time gube, mi ne volimo onlajn nastavu, ali ako je to opcija da se bude bezbedan – kad vrtoglavo rastu cifre, kad nema mesta u bolnicama – možda bi to bilo dobro i za državu, za zauzdavanje epidemije, navela je Dimitrijevićeva.

Zahtev da hronični bolesnici drže nastavu onlajn, da imaju prednost pri vakcinaciji – ništa

Podsetila je da je forum na početku školske godine tražio od bivšeg ministra da bude omogućeno da hronični blesnici rade onlajn. Bivši ministar je rekao da će preporučiti to Kriznom štabu, ali to nije prošlo – svi rade bez obzira na godine starosti i oboljenja, kaže sagovornica N1.

I kad su u pitanju vakcine, zdravstveni radnici, vojska policija, imaju prednost. „Samo nas nikad nema tu, očigledno nismo od dovoljnog značaja. I to je jedna od stvari koje smo zahtevali, ministar bivši je rekao da će to tražiti pred Kriznim štabom – ništa se nije desilo… Mi smo tražili i prednost pri vakcinaciji protiv sezonskog gripa i ako dođe vakcina protiv kovida i – ništa se konkretno nije desilo“, rekla je Dimitrijevićeva, ističući još jednu „posebnost“ kad je u pitanju prosveta – da svi, kako kaže, mogu da dobiju novčanu naknadu za prevoz, samo prosvetari moraju da uzmu Busplus.

Tražili smo da Ministarstvo naloži da se nastavnička veća kojima prisustvuje ceo kolektiv – a u nekima je to i više od 100 ljudi – održava onlajn, rečeno nam je da su direktori obavezni da sprovedu te mere (distance i sl), i da možemo da ih tužimo ako to ne čine, prenosi Dimitrijevićeva. U mnogim školama nastavnička veća su držana regularno, i mislim da se u nekim školama i vide posledice toga, zaključila je.

Izvor: N1; Foto: Unsplash

Podelite sa prijateljima