facebook
Kako organizovati zimski raspust

Kako organizovati zimski raspust i napraviti balans između dokolice i kreativnih aktivnosti

Podelite sa prijateljima

Stigao je zimski raspust, i šta sad? – pitaju se mnogi školarci, ali i njihovi roditelji. Mnogima je teško da se organizuju u hladnim, zimskim danima pa se gotovo u startu pretpostavlja da će deca i tinejdžeri ove dane odmora provesti dosađujući se kod kuće, provodeći sate i sate uz računar i televiziju. Ali ne mora, a i u krajnjem slučaju ne treba da bude tako.

Iako je zimski raspust drugačiji u odnosu na onaj „pravi“ letnji raspust, jer kraće traje i odvija se u drugačijim vremenskim uslovima, dakle zimi , i on može biti podjednako sadržajan i zanimljiv ako se dobro osmisli i organizuje.

Evo nekih predloga kako možete pomoći vašim školarcima da kreativno organizuju svoje slobodno vreme u toku zimskog raspusta:

Neka osete čari zime

To što je napolju hladno ne znači da deca treba da provedu dane u kući, naprotiv! Ako napolju ne vladaju baš ekstremni zimski uslovi,  podstaknite ih da izađu napolje i uživaju u svežem vazduhu i suncu ukoliko ga ima u toku dana. Ako ima snega, eto radosti – može da se pravi sneško, da se sanka, grudva, trči po snegu… Ako su deca strijeg uzrasta predložite im da od snega naprave neke umetničke figure ili građevine poput dvorca, tunela i igloa, mada bi u ovom slučaju i neko od starijih trebao da bude prisutan da ne bi došlo do slučajnog povređivanja usled veće količine snega. Ove aktivnosti su zabavne, ali i začajne za razvoj motorike, a podstiču i maštu, kreativnost, socijalne veštine.

Otputujte negde

Znamo da u ovo vreme to nije lako, suočeni smo i sa opasnostima po zdravlje, ali i brojnimn ograničenjima, pa ipak, možete otputovati par dana negde van stalnog mesta boravka, jer deci će ta promena i te kako prijati.  Putovanje može značiti odlazak u obližnje izletište, kao i poseta rođacima koji su u drugom gradu ili žive na selu.

Upoznajte svoj grad ili mesto

Ako nemate mogućnost da odete negde, raspust i tada može biti aktivan i znimljiv. Odvojite malo vremena i sa svoji najmlađima malo bolje upoznajte svoj grad ili mesto, obiđite neki park ili izletište, neki spomenik kulture, crkvu ili manastir u blizini vašeg mesta.  Uvek može nešto novo da se vidi, nauči, doživi, a to ne znači da treba otići negde daleko.

Neka nauče neku novu veštinu

Deca tokom raspusta konačno imaju dovoljno vremena i da nauče neku novu veštinu. Podstaknite ih da iskažu svoju kreativnst bilo to crtanje, pisanje, sviranje nekog instrumenta, uvek se može napraviti pravi balans između dokolice i neke korisne aktivnosti. Takođe, možete zajedno sa njima raviti ukrase za jelku ili praznične kolačiće, i to su vredne veštine, a te aktivnosti mogu biti i jako zanimljiv porodični događaj.

Odvojite vreme za kulturne i umetničke sadržaje

Iako su uslovi ove godine značajno promenjeni u odnosu na neke prethodne, odlazak u bioskop ili pozorište, poseta nekom muzeju ili galeriji takođe mogu da budu „sastavni deo“ zimskog raspusta. Odlazak u Gradsku biblioteku, čitaonicu ili neku knjižaru i odabir knjiga koje su u skladu sa interesovanjima i željam školaraca, a koje ne moraju uvek biti deo školske literature, mogu da „obogate“ slobodne dane.

Podržite ih da volontiraju i bave se humanitarnim radom

Ako imate starije osnovce ili srednjoškolce, možete im predložiti da se učlane u neku od omladinskih udruženja ili da se pridruže nekoj humanitarnoj organizaciji. Na ovaj način mladi upoznaju svoje vršnjake iz drugih škola, gradova ili drugih zemalja, jer mnoge od ovih organizacija su i članice međunarodnih mreža organizacija. U normalnim uslovima vrlo često se organizuju i putovanja, ali i online druženja mogu biti vrlo korisna za vašu decu. Na ovaj način mladi razmenjuju iskustva, uče se empatiji i razumevanju različitosti, razvijaju organizacione i komunikacijske veštine… Naravno, pre učlanjenja u neku organizaciju roditelji treba da provere čime se ona bavi, da li je registrovana i ima li dozvolu za rad, ko su njeni članovi, treba pogledati i njen sajt ako postoji i posetiti njene radne prostorije, a sve u cilju da biste sprečili eventualne zloupotrebe.

I vreme provedeno kod kuće može biti zabavno i kreativno 

U hladnim danima kada je ipak bolje ostati u kući možete organizovati tematske porodične večeri, kada ćete svi zajedno igrati neke od zaniimljivih društvenih igara koje mogu biti i edukativnog karatera ili možete organizovati karaoke takmičenja, gledati neki porodični film, zajedno spremati večeru, kolače ili neki drugi specijalitet. Takođe, zajedno sa svojom decom možete da učite neke zanimljive veštine kao što su: izrada nakita, dekupaž tehnika, origami ili bilo šta drugo što će prijati vašoj deci i vama. U učenju ovih kreativnih veština može vam pomoći internet ili određena tematska literatura koju možete potražiti u biblioteci. Na ovaj način provodite kvalitetno vreme, uspostavljate blisku i otvorenu komunikaciju sa svojim najmlađima, a ona je osnova za tople porodične odnose koji su pak od presudne važnosti za pravilan psihološki i emotivni razvoj dece i mladih.

Da li treba da uče za vreme raspusta ?

Ako je dete dobar učenik i ako je sa željenim uspehom završilo prvo polugodište, treba ga pustiti da više odmara i igra se, uz to da treba uredno da radi domaće zadatke ako su oni zadati. Ako dete ima poteškoće sa nekim predmetom, treba da odvoji određen vreme da dodatno prouči to gradivo, ali ipak treba ostaviti dovoljno vremena i za odmor.

Uz malo mašte, volje i dobre organizacije i zimski raspust može biti vreme kada se stvaraju divne uspomene, upoznaju novi drugari, uče nove veštine i učvršćuju porodične veze. Zato uživajte u narednim danima i čarima zimskog raspusta.

Izvor: psihoskop.wordpress.com Foto: Pixabay

Podelite sa prijateljima