facebook
Koncetracija kod dece i kako je poboljšati

Koncentracija kod dece i kako je poboljšati

Podelite sa prijateljima

Dogodilo vam se da vašem detetu nešto objašnjavate ili mu čitate neku priču ali već posle nekoliko minuta njegova koncentracija slabi i ono vas uopšte ne sluša. Želeli biste da  povećate koncetraciju kod svog deteta, ali ne znate kako ?

Postoji mnogo različitih tehnika i vežbi koje vam u tome mogu pomoći, a koje mogu biti veoma zanimljive i kreativne kako za decu tako i za odrasle. Ove zanimljive vežbice možete iskoristiti i kao vid igre sa mališanom. Dete će se zabaviti, a pri tom će vežbati koncetraciju. All da bismo pomogli deci da se bolje koncentrišu prvo bi trebalo da objasnimo razliku između koncentracije i pažnje kod dece.

Pažnja je kod svakog deteta urođena, potrebno je samo da se nešto zanimljivo dogodi pa da se uključi okidač koji će da privuče detetovu pažnju i probudi njegova čula. To može biti bilo koji nadražaj, neki novi miris, zvuk, ukus, slika… Pažnja mlađeg deteta nije odraz njegove volje i odluke, već je usmerena ka onome što ga neposredno privlači, što mu je na neki način interesantno.

Za koncentraciju, međutim, neophodno je da dete uloži istinski intelektualni napor, odnosno da svojom voljom usmeri pažnju ka nečemu.

Sa uzrastom se voljna kontrola pažnje odnosno koncentracija kod dece povećava i postaje bolja. Međutim, karakteristika celog predškolskog perioda je da je dete prvenstveno usmereno ka sadržajima koji ga emocionalno privlače i koji su mu zanimljivi kao što su to igračke ili crtani filmovi. Takođe, bitno je znati da je detetova pažnja u ovom dobu vrlo labilna i lako može da je poremeti bilo kakav spoljašnji sadržaj poput pokreta, zvuka, slike…

Što se tiče vremena održavanja usmerene pažnje ona zavisi od uzrasta deteta. Tako četvorogodišnjak može da se koncentriše od pet do osam minuta na neki sadržaj. Kod sedmogodišnjaka pažnja se zadržava u kontinuitetu i do 20 minuta, a nakon perioda koji je duži od 20 minuta čak i odrasli mogu da imaju potrebu za pauzom, pa stoga ne budite suviše zahtevni prema detetu.

Međutim, koncentracija kod dece može da se poboljša jednostavnim i zanimljivim vežbama.

U narednim redovim su preporuke za neke od vežbi koje se mogu raditi sa decom predškolskog i nižeg školskog uzrasta a koje dovode do poboljšanja koncentracije. Vežbe mogu biti i dobar način da kvalitetno provedete vreme sa svojom decom.

  • Za početak bilo bi dobro da detetu ograničite gledanje TV-a i igranje igrica na maksimum 2 sata dnevno.
  • Dobro je da postoji određena rutinu u svakodnevne aktivnosti deteta i navikavajte ga da to poštuje, neka u isto vreme ustaje, doručkuje, radi domaći, igra se, ruča…
  • Nikada nemojte naglo da prekidate dete u igri ili drugoj aktivnosti u koju je uključeno sa punom pažnjom. Ako ga stalno prekidate (ručak, spavanje) ponovo započeta aktivnost više nije zanimljiva i ne može se završiti sa istom pažnjom. U takvim situacijama poželjno je da upozorite dete koliko dugo još može da se igra. Recimo recite detetu da je ručak za 20 minuta, zatim recite da je ostalo još 10 minuta. Ono tako dobija dovoljno vremena da završi igru i na taj način vežba svoju pažnju i koncentraciju.
  • Dajte detetu neki predmet i recite mu da ga pažljivo posmatra 3-5 minuta – nakon toga taj predmet sklonite od deteta i tražite da ga opiše što je moguće preciznije.
  • Igrajte igru „Išao/la sam u kupovinu i kupio/la sam čokoladu“. Ova igra se igra tako što se napravi lista za kupovinu namirnica tako što svaki učesnik igre, deca i odrasli, treba da doda još nešto na spisak za nabavku, ali mora pri tom i da navede sve prethodne stavke sa liste.
  • Igrajte igre tipa „Ne reci ni crno ni belo, ni hoću ni neću, ni jeste ni nije“, u kojima deca, odgovarajući na pitanje odraslog, izbegavaju da ponove ove ili neke druge unapred dogovorene reči.
  • „Ledene figure“ – igrajte sa decom uz neku muziku, zauzimajte različite položaje, a onda kažite „stop“; dete će morati da ostane u položaju u kom se zateklo. Igru može da vodi i drugo dete.
  • Za bolju koncentraciju je dobro da se dete igra sa: slagalicama, domino s brojevima ili slikama, sa puzlama, i slično.
  • Igrajte se igara u kojima ima traženje skrivenih likova i traženje razlika na sličnim slikama; razvrstavanje kockica po boji ili veličini, pomaganje u razvrstavanju posuđa kod kuće, ređanje novčića po vrednosti,  grupisanje predmeta po boji i/ili veličini, skupljanje kamenčića na plaži, sve ove igrice takođe mogu biti od velike pomoći za bolju koncentraciju.
  • Neka dete broji naglas od 1 do 100  a zatim neka broji unazad od 100 do 1. Kada ovo savlada, možete mu dati teži zadatak, recimo da broji unazad ali za po tri broja manje, npr. 100, 97, 94…

Ovo su samo neke od vežbi koje možete raditi sa decom a koje dovode do poboljšanja koncentracije. Takođe, pored poboljšanja koncentracije ove vežbe razvijaju i koordinaciju pokreta, podstiču mišljenje, opažanje, maštu, i samim tim su višestruko korisne za razvoj deteta.

Ipak, morate da znate da se ništa ne postiže preko noći i da je koncentracija veština  koja se razvija postepeno. Da bi dete poboljšalo svoju pažnju potrebno je gore pomenute vežbe raditi određeni vremenski period svakodnevno i u kontinuitetu.

Takođe, važno je da ove vežbe postepeno uvodite u svakodnevne aktivnosti deteta. Tako prve nedelje vežbajte 10-ak minuta, u drugoj produžite vreme na 15 a u trećoj na 20 minuta vežbi dnevno. Posle par nedelja uočićete povećanje koncentracije kod dece.

Navedene preporuke i vežbe su se pre svega odnosile na decu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, ali uz neke izmene i male modifikacije one se mogu uspešno primenjivati i kod dece starijeg uzrasta, ali i kod odraslih.

Preuzeto sa: psihoskop.wordpress.com; Foto: Pixabay

Podelite sa prijateljima