facebook
Majka heroj

Majka heroj: Ivana je u 30. godini odlučila da, pored troje dece, upiše dve više škole kako bi pomogla svom sinu koji boluje od neizlečive bolesti

Podelite sa prijateljima

Ivana Malić iz Novog Sada je pre osam godina, tri meseca ranije rodila sina Nikolu, prvenca od troje dece koliko gaji ova porodica. Prevremeni porođaj za posledicu je imao veliki broj dijagnoza. Nikola je proveo četiri meseca u bolnici i prošao kroz bezbroj reanimacija.

U 17. mesecu života malom Nikoli je dijagnostikovana Dendi-Vokerova hipoplazija, odnosno nerazvijenost malog mozga.

– Ne postoji lek za to – to je urođena kongenitalna anomalija mozga. Nikola umesto te, četvrte komore mozga ima jednu vrstu ciste, koju mi pratimo i svake godine radimo razne analize. Tokom svih ovih godina Nikola je pohađao razne terapije, svašta nešto smo pokušavali – priča majka Ivana za „Prvu“.

Ivana i njen suprug nikada nisu stvari prepuštali slučaju. Znajući da Nikolina motorika zavisi od vežbi, Ivana od početka svakodnevno radi sa njim. Pre pet godina rodila je devojčicu, a pre godinu i po dana još jednog dečaka.

U međuvremenu, kako Nikola nije progovarao, ova majka je u 28. godini odlučila da zanemari sve to je do tada radila i upiše dve više škole – fizioterapeutsku i logopedsku, kako bi bila sigurna da će sve iscrpeti da pomogne svom sinu.

– Ljudi nisu svesni koliko i šta sve mogu dok ne dođu u određene životne situacije. Zaista sam imala podršku porodice, ostali su bili malo zatečeni: „Dobro, kada ćeš ti to sve da stigneš“, pitali su me, ali mi smo im pokazali da može sve da se postigne i blizu smo tog cilja. Ja sam blizu diplome, a nadam se i blizu boljitka mog Nikole – dodaje Ivana.

Petočlana porodica živi u trideset kvadrata, zahvaljujući ljubavi i slozi sve postižu, ali ništa bez baka Bose.

– Pošto Ivana kaže da će upisati fakultet, ja sam pristala odmah – da ću čuvati unučad, da ona može da ide, da pomogne Nikoli – kaže baka za „Prvu“ i dodaje kroz smeh da je bilo i situacija u kojima je pomagala ovoj hrabroj majci da pripremi ispite.

Nikola Malić, Budi human
FOTO: BUDI HUMAN / SCREENSHOT

Dodatnu nadu im uliva i novo saznanje da postoje medicinski tretmani u Turskoj, koji mogu da pomognu deci poput Nikole, ali oni koštaju 20000 evra, pa će na tom putu pomoći i humanitarna akcija koja je pokrenuta preko fondacije Budi human.

 

Tekst preuzet sa: blic.rs; Foto: facebook/150minuta/screenshot 

Podelite sa prijateljima