facebook
Učenici na TIMSS i PISA testiranju

Mlađi iznad proseka, a kakvi su rezultati starijih učenika u Srbiji na TIMSS i PISA testiranjima?

Podelite sa prijateljima

Učenici četvrtog razreda osnovne škole iz Srbije već treći ciklus zaredom postižu natprosečene rezultate na međunarodnom TIMSS istraživanju, gde se mere postignuća iz matematike i prirodnih nauka.

Tako su naši četvrtaci na istraživanju za 2019. godinu, koje je predstavljeno pre dva dana, iz matematike postigli 508 poena, a iz prirodnih nauka 518, što je više od proseka koji iznosi 500 poena.

Pojedini pedagoški  stručnjaci ovaj uspeh pripisuju i učiteljima koji, kako kažu, dobro i savesno rade sa najmlađima.

– Srbija ima najiskusnije učitelje prema godinama radnog staža u regionu, a i u odnosu na međunarodni prosek koji iznosi 17 godina – kaže, za „Novosti,“ Ivana Đerić iz Instituta za pedagoška istraživanja.

– Posmatrano u odnosu na međunarodni prosek, učitelji iz Srbije u manjem procentu imaju završene postdiplomske studije, ali zato u većom procentu imaju završene osnovne studije. Takođe, nešto su bolja postignuća učenika čiji su učitelji iskusniji u odnosu na one čiji su učitelji tek započeli karijeru.

Istovremeno, iako su četvrtaci na TIMSS 2019. imali natprosečan rezultat iz matematike, on je ipak za 10 poena slabiji nego u prethodnom istraživanju 2015, kada su osvojili 518 poena. Ivana Đerić pojašnjava da su podbacili u jednoj od tri oblasti – onoj u kojoj treba da upotrebe podatke, intepretiraju ih i na osnovu toga izvode zaključke.

– Dodatne analize treba da pokažu koliko je to gradivo bilo zastupljeno kod ove generacije učenika koji su testirani, da li je obrađivano na isti način kao prethodnih godina – ističe naša sagovornica.

S druge strane, kada se porede rezultati TIMSS istraživanja sa PISA istraživanjem, vidi se da su mlađa deca uspešnija od starije, čiji su rezultati na PISA istraživanju – ispod proseka i prema kojima je svaki treći petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno nepismen.

Ivana Đerić naglašava da se prosečna postignuća iz PISA i TIMSS istraživanja ne mogu porediti, jer imaju različite ciljeve kao studije na različitom sadržaju, različit uzrast dece i sastav zemalja koje učestvuju.

– Cilj PISA je testiranje kompetencija učenika u zadacima koji su životno i praktično orijentisani, a sadržaji mogu biti različiti u odnosu na nastavne predmete koji se izučavaju u školi – kaže Ivana. – S druge strane, TIMSS istraživanje proverava šta su učenici savladali u odnosu na ono što obrazovni sistem traži od njih, koliko poznaju činjenice, kako rezonuju…

Izvor: Novosti; Foto: EPA

Podelite sa prijateljima