facebook
Najstarija seoska škola u Srbiji - OŠ Vuk Karadžić u Krnjevu

Najstarija škola u Srbiji – OŠ Vuk Karadžić u Krnjevu

Podelite sa prijateljima

Najstarija seoska škola u SrbijiDa li ste znali da se najstarija srpska škola nalazi u selu Krnjevo u opštini Velika Plana?

Škola koja danas nosi ime najpoznatijeg srpskog prosvetitelja, počela je sa radom 1779. godine. Podignuta je pored crkve brvnare posvećene Svetom Đorđu koja potiče iz prve polovine 18. veka i jedna je od najstarijih crkvi brvnara u Srbiji.

Ova zgrada se danas koristi za crkvene potrebe. U neposrednom okruženju porte nalazi se groblje formirano još 1820.godine, na kome i danas postoji kontinuitet u sahranjivanju, a u samoj porti, severno od crkve, bio je sahranjen smederevski vojvoda Đuša Vulićević.

Škola je iznedrila mnoge poznate ličnosti, među kojima su Anta Protić, ministar finansija u Miloševoj Srbiji, Stojan Ćirković, ustanik i Milošev kneževski kapetan, Aranđel Ilić, učitelj i sveštenik, Vojislav Ilić Mlađi, sin Aranđela, poznati pesnik, Kosta Manojlović, kompozitor, akademik, Stamenko Đurđević, akademski slikar i vajar, Miloš P. Ćirković, oficir- potpukovnik srpske vojske, solunac, napisao je pripovetku „Tamo daleko“, koja govori o boravku na Krfu 1916. godine, Nikola Živanović, radikal, poslanik Narodne skupštine, potpisnik Krfske deklaracije 1917. Miodrag- Mija Krnjevac, čuveni harmonikaš i kompozitor srpskih izvornih pesama, Aleksandar Tirnanić- Tirke, jedan od najboljih fudbalera u Jugoslaviji i savezni selektor olimpijske reprezentacije.

 


Podelite sa prijateljima