facebook

Nastavnici do kraja nedelje biraju udžbenike

Podelite sa prijateljima

Očekuje se da škole Ministarstvu prosvete uskoro proslede konačne odluke i imena izdavača za čija izdanja su se odlučile.


Sezona izbora udžbeničkih kompleta iz kojih će đaci u Srbiji učiti od 1. septembra ove godine bila je burnija nego ikada zbog jedne novine koja je promenila sliku na ovdašnjem tržištu đačkih knjiga. Nezvanični rok do kojeg bi škole Ministarstvu prosvete trebalo da proslede konačne odluke i imena izdavača za kog su se odlučile je sredina ovog meseca. A ono po čemu će se te odluke razlikovati od dosadašnjih je činjenica da se na tržištu pojavila Fondacija „Alek Kavčić” koja je roditeljima i đacima ponudila besplatno oko 80 udžbenika za osnovne razrede i to od nekoliko izdavača.

Iza ovog poteza stoji inženjer i naučnik prof. dr Aleksandar Kavčić, beogradski đak koji živi i radi u Americi. Jer kako je rekao u intervjuu datom „Politici” smatra da „osnovno obrazovanje mora da bude besplatno i  jednako dostupno svima, pa makar i jedan ludi naučnik potrošio isključivo svoj novac da se to i ostvari”. Ovaj potez dočekan je nerado od većine konkurentskih izdavačkih kuća koje posluju na tržištu Srbije i propraćen je hajkom u pojedinim medijima, uokvirenim plaćenim tekstovima u poznatim listovima, pa i pretnjom tužbama pojedinih autora udžbenika. Da li će profesor Kavčić stoički pobediti sve to i ponudom besplatnih primeraka đačkih knjiga osvojiti primetan udeo na tržištu koje ostalim izdavačima donosi godišnji nezvanični profit između pedeset i sto miliona evra videćemo uskoro.

A dok se to ne dogodi „Politika” je malim istraživanjem došla do saznanja da ponuda besplatnih udžbeničkih kompleta đacima jedne zemlje nije ništa novo, niti čudno, već da u takvoj privilegiji uživaju mališani i njihovi roditelji i u regionu i u svetu. Na osnovu razgovora sa roditeljima čija deca pohađaju osnovne škole u zemljama koje ćemo navesti otkrivamo da besplatne udžbenike dobijaju đaci, bar u delu okruga, u Švedskoj, Austriji, Holandiji, Mađarskoj, Španiji, Portugaliji…

U Švedskoj, u osnovnim školama, prema rečima naših ljudi koji tamo žive, za decu koja ih pohađaju, „apsolutno sve je besplatno”. Đaci u školi dobijaju čak i olovke i gumice. Učenici koji idu u peti razred, kao i većina starijih osnovaca, dobijaju i laptop na korišćenje. Na njemu sve rade, i vraćaju ga na kraju školske godine. Takođe, svi đaci imaju i jedan besplatni kuvani obrok u toku dana.

Naša saznanja u Austriji kažu da đaci sve udžbenike dobijaju besplatno i nisu obavezni da ih vrate na kraju školske godine. Udžbenici mogu da se razlikuju od škole do škole, ali je program u njima suštinski isti. Ovde to možda zvuči neverovatno, ali kod njih svakog septembra svi osnovci od države dobijaju 100 evra, kako bi pokrili troškove za dodatne stvari koje treba da kupe za školu.

Holandski školarci imaju besplatne udžbenike, radne listove, vežbanke, sveske i školski pribor. Udžbenici moraju da se čuvaju i vraćaju na kraju školske godine, da bi ih koristile i naredne generacije. Radni listovi, vežbanke i sveske su potrošni pribor, i to đaci ne vraćaju naravno. Ni u Mađarskoj i Španiji, gde su osnovnoškolske knjige besplatne učenici u junu ništa ne vraćaju.

Praksa u Portugaliji je da su školske knjige za osnovno obrazovanje do devetog razreda besplatne i dobijaju se u školi. Đaci su dužni da te udžbenike sačuvaju i na kraju školske godine vrate. U Americi su udžbenici besplatni i ne mogu ni da se kupe u knjižarama. Odnosno, knjige za osnovnu školu može da kupi samo škola, ne i pojedinac.

I zemlje u okruženju imaju dobra iskustva sa besplatnim knjigama za školarce. Tako Hrvatska godinama daje besplatne udžbenike svoj deci koja pohađaju osnovne škole. Škole naručuju udžbenike i na početku školske godine učitelji ih dele đacima. Računi za knjige se šalju Ministarstvu nauke i obrazovanja, koje onda osmoletkama isplaćuje pomenuti trošak. Učenici su dužni da čuvaju udžbenike i da ih vrate na kraju nastavne godine, jer su knjige vlasništvo škole. Svake godine nastavnici moraju da pregledaju udžbenike i sklone one koji su uništeni. Svake četiri godine se naručuju novi kompleti. Izuzetak su „radni udžbenici”, na primer, iz matematike ili engleskog i u njima učenici pišu, pa se oni i naručuju svake godine. Likovne mape, radne beležnice i neke zbirke zadataka, po potrebi, kupuju roditelji.

Prosvetne vlasti Slovenije pobrinule su se da đacima daju udžbenike besplatno na korišćenje, uz obavezu da ih vrate na kraju godine. Roditelji kupuju samo radne sveske. Makedonija takođe osnovcima deli besplatne udžbenike, uz obavezu da ih vrate kad se školska godina završi. Ukoliko dete mnogo ošteti školsku knjigu, roditelj je dužan da je plati. I Albanija ima takvu praksu od školske 2018–2019. godine, knjige su, takođe, besplatne za đake od prvog do četvrtog razreda, uz obavezu da ih vrate na kraju godine.


Autor: Dragana Jokić Stamenković/politika.rs; Foto: N. Marjanović

Podelite sa prijateljima