facebook
Online zaklju;ivanje ocena za osnovne škole

Onlajn zaključivanje ocena: 8 ekstenzija koje će Google Meet učiniti boljim za nastavnike i učenike

Podelite sa prijateljima

Google Meet je aplikacija za konferencijske pozive, odnosno komunikaciju sa većim brojem korisnika. Reč je o najbezbednijem alatu za ovu svrhu jer deluje na sigurnoj osnovi, pružajući potrebnu zaštitu svim učesnicima dok onlajn razgovoraju.

Donedavno je Meet bio dostupan samo korisnicima koji su deo G Suitea, međutim sada je dostupan svim korisnicima sa Gmail nalogom, i to potpuno besplatno. Pristup je moguć na vebu, na stranici meet.google.com ili putem mobilnih aplikacija za iOS ili Android. Pored toga, Google je 12. maja omogućio svim korisnicima da koriste PREMIUM verziju, koja omogućava da onlajn-komunikacija ne bude ograničena na 60 minuta, što je dosad važilo za besplatan nalog, već su svima omogućeni razgovori bez vremenskog ograničenja. Ova mogućnost biće dostupna do 30. septembra 2020. godine.

Da biste onlajn-okruženje maksimalno prilagodili nastavnim potrebama, predstavljamo vam 8 dodataka koji će vam biti od izuzetne koristi.

Google Meet Grid View

Google Meet bez dodatka omogućava vam da na ekranu vidite samo 16 polja, odnosno 16 učenika. Pošto većina nastavnika tokom onlajn-komunikacije ima više od 16 učenika, dodatak Google Meet Grid View omogućiće vam da istovremeno na ekranu vidite sve svoje učenike uključene u okviru jedne sesije razgovora, što će vam olakšati praćenje tokom kontrolnih zadataka ili testova.

Savet: U slučaju da nešto pokazujete učenicima, trebalo bi da isključite Grid prikaz kako bi vaš ekran bio veći.

Nod – Reactions for Google Meet

Ovo proširenje će omogućiti da učenici pokažu reakcije bez prekida nastavničkog izlaganja. Po modelu funkcionisanja sličan je Facebook reakcijama, pa tako učenici tokom predavanja mogu da vam postave smajli kojim će izraziti svoje pozitivne ili negativne reakcije, odnosno moći će pozitivno ili negativno da odgovore na neko nastavničko pitanje. Takođe, ukoliko kliknu na smajli sa podignutom rukom, to će vama kao nastavniku biti znak da učenik ima neko pitanje. Dodatak vam takođe može poslužiti i tokom onlajn-testiranja da proverite da li učenici smatraju da su im neki zadaci teški ili im treba pomoć.

Dualless

Ukoliko bi tokom onlajn-nastave trebalo istovremeno da pokazujete nešto učenicima, ali biste želeli i da ih nadgledate kako se ponašaju, preporučujemo dodatak Dualless, koji će vam omogućiti da podelite ekran na dva prozora i tako sa jedne strane vidite Google Meet, a sa druge veb-lokaciju sa koje predstavljate neki nastavni materijal učenicima ili prezentaciju, e-knjigu.

Još jedan dodatak koji vam može olakšati proces onlajn-komunikacije i ispitivanja je Web Paint. Ovo proširenje omogućava zaokruživanje, unošenje komentara ili povlačenje veb-materijala, što vama kao nastavniku može da posluži da istaknete neki segment lekcije ili tokom ispitivanja da zatražite od učenika da isto to oni urade i tako utvrdite da li je gradivo savladano.

Meet Attendance

Pomoću ovog dodatka možete da ispratite koji učenici su prisustvovali onlajn-času. Svi podaci o prisustvu čuvaju se u Google (Sheet) tabelama, koje su dostupne kreatorima onlajn komunikacijskog sastanka. Ovaj dodatak funkcioniše tako što beleži imena učenika i vreme uključenja. Takođe, sve promene tokom trajanja sastanka beleže se (ukoliko se neki učenik isključi ili se neki učenik naknadno priključi).

Google Meet Push To Talk

Ako vam je za potrebe održavanja časa važno da svi učenici imaju isključene mikrofone (na primer dok rešavaju test), možete im ih svima pomoću ovog proširenja isključiti, međutim da bi bilo funkcionalno za sve učesnike u onlajn-komunikaciji, neophodno je da i učenici i nastavnik imaju instalirano ovo proširenje.

Tactiq Pins for Google Meet

Ovo proširenje vam omogućava da svoje audio-izlaganje pretvorite u tekstualni materijal. Učenici će lakše pratiti nastavu jer će moći i da čuju i da vide tekst onoga što pričate u prozorčiću, što može biti izuzetno korisno kad im dajete instrukcije za popunjavanje testa ili ih onlajn ispitujete.

Isto tako, ukoliko predajete neku lekciju ili učenik izlaže neki deo lekcije, tekstualni materijal može da se sačuva i posluži kasnije kao nastavno sredstvo. Takođe, ukoliko koristeći ovaj dodatak ispitujete učenike, pojavljivaće se tekstualni zapis vašeg govora, kao i učeničkog, što čini transparentnim proces onlajn-ispitivanja.

Google Meet Party Button

Nakon što uspešno privedete kraju proces ispitivanja i onlajn-zaključivanja ocena, ovaj dodatak možete iskoristiti da sa učenicima i onlajn proslavite. Funkcioniše tako što se svim učesnicima u onlajn-komunikaciji pojavljuju šarene konfete na ekranu. Alat je primenljiv i za onlajn-čestitanje rođendana.

Bonus: Ako želite da zadržite učenicima pažnju tokom onlajn-komunikacije, možete upotrebiti dodatak Snap Camera, koji omogućava implementiranje različitih filtera ili pozadina u Google Meet, pa tako, ukoliko ste, na primer, nastavnik biologije, započnite onlajn-čas ili ispitivanje iz tropske kišne šume ili sa plaže i učenike će to sigurno oduševiti.

Preuzeto sa: institut.edu.rs; Foto: Canva

Podelite sa prijateljima