facebook
Pričamo o restoranima, a šta je sa školom?

Brankica Janković: Pričamo o restoranima, a šta je sa školom?!

Podelite sa prijateljima

„Iskreno mislim da smo preuranili sa tom pričom, smeta mi to da je glavna stvar kako ćemo ući u restoran, evo sada će lepo vreme, ne moramo da uđemo, malo preterujemo u svemu tome, ne vodeći računa o suštini. Šta je sa školom? Treba pričati o tome kako da se deca što pre vrate u škole, kako da se dalje odvija sistem obrazovanja, to je mnogim roditeljima teško“ smatra Jankovićeva.


Gostujući u Jutarnjem programu RTS, Brankica Janković je rekla da vakcina radi – to je naslov koji nam treba.

„Svima nama u izazovnom vremenu, kada imamo pretnju po naše zdravlje, suočavamo sa teškom zdravstvenom krizom, potrebna je dobra energija, vest, vibracija, u tom smislu važno je da imamo naučno istraživanje da sve ovo ima smisla“, rekla je Jankovićeva.

Ukazuje da je vest koja je obeležila čitavu nedelju, naša pomoć susedima, jer je ta pomoć bez obzira na veru, pol, naciju, jezik snažna poruka koja nam svima treba u ovom trenutku.

U komunikaciji sam ovih dana često sa kolegama poverenicima u regionu i to je sjajna energija, naročito iz BiH, kaže Jankovićeva.

„Sprovodili smo proces vakcinacije bez ikakve diskriminacije. Svi naši građani su imali jednaku dostupnost vakcina, jedina mana na početku procesa što mnogi ljudi nemaju pristup savremenim uređajima, stariji građani kažu da to ne mogu da savladaju, ne mogu da se prijavljuju na e-upravu, ispravljeno je i omogućeno svima da vakcina bude dostupna pod jednakim uslovima“, istakla je poverenica.

Prema njenim rečima, dali smo jednaku dostupnost, a na početku smo vodili računa da damo vakcinu onim grupama koje su najugroženije, zdravstvenim radnicima, pa najstarijima.

Stimulacija i promocija

Jankovićeva kaže da se daje previše prostora ljudima koji su nekompetentni da pričaju da vakcina ne radi, da je neko od toga umro. S druge strane smatra da su afirmativne mere stimulacije u redu.

Nije u redu uslovljavanje vakcinisanja ostvarivanjem nekog prava, nakog prava pred organima javne vlasti. Ako biste nekog uslovljavali sa pravnog aspekta nije u redu, izričita je  Jankovićeva.

Najbitinije je da nastavimo da poštujemo mere prevencije i snažniji proces vakcinacije, kaže ona.

Virusolozi treba da što više objasne građanima šta znači za naš organizam, bitno je da stručnjaci šalju kontinuiranu poruku o potrebi vakcinacije, smatra Jankovićeva.

Pričamo o ugostiteljskim objektima, a šta je sa školom?

„Iskreno mislim da smo preuranili sa tom pričom, smeta mi to da je glavna stvar kako ćemo ući u restoran, evo sada će lepo vreme, ne moramo da uđemo, malo preterujemo u svemu tome, ne vodeći računa o suštini“, podvlači Jankovićeva.

Smatra da treba pričati o tome kako da se deca što pre vrate u škole, kako da se dalje odvija sistem obrazovanja, to je mnogim roditeljima teško.

„Jer onlajn nastava stvara mnogo rupa, može se to nadoknaditi u znanju dece, to utiče na njihovo mentalno zdravlje, izgubili su rutinu, radne navike, oni nisu u ravnopravnom položaju, nije škola samo sednemo i učimo“, kaže poverenica.

Više bih o tome da pričamo, evo možemo napolje u bašte, uz poštovanje mera, volim da pričamo o realnim i ozbiljnijim stvarama, a ne da produbljujemo problem pričom o restoranima, ukazuje poverenica.


PROČITAJTE VIŠE


O kovid pasošima

Kovid pasoši su način olakšavanja kretanja unutar EU, stvorila se priča hoće li biti diskriminacija.

„Radi se o merama koje olakšavaju kretanje unutar EU, dato je da svaka država može bilateralnim sporazumom urediti način kretanja između država koje nisu članice EU, razmišljamo kako da relaksiramo život u niormalu“, rekla je poverenica.

Nije svako pravljenje razlike diskriminacija, kaže ona.

„Naš cilj je da sprečimo dalje širenje zaraze, ali da relaksiramo život za ljude koji se ponašaju odgovorno, nisu sve mere diskriminacije samo voditi kako se neki propis kreira da ne postane diskriminicija“, zaključila je poverenca.

Izveštavanje o ženama koje prijavljuju nasilje

Govoreći o nasilju nad ženama i izveštavanju o tome, Brankica Janković pita šta treba da rade žene koje su izložene ovakvoj vrsti nasilja, a ne dobijaju tu reakciju društva – ako prijavim, to će biti nešto što je niormalno i neće se o tome pričati na ovaj način.

„Puna podrška mladim ženama koje su odlučile da prijave nasilje, to je kompeksan problem, stoje godine preispitivanja, straha, ali sa druge strane postoji osuda pre suda, šteti porodici potencijalnog zlostavljača“, kaže ona.

Sud je jedini koji može da presudi, krajnje je vreme da se prestane o ovome pisati na tablodni način, žrtva ima pravo da kaže onoliko koliko želi da iznese u javnost, to je dobra podrška za sve koji ne prijavljuju nasilje, rekla je Jankovićeva.

Ne treba da zatvaramo oči, da kontinuirano snažno šaljemo poruku, puna podrška za žrtve, istakla je poverenica.


Tekst preuzet sa: rts.rs; Foto: Zoran Lončarević

Podelite sa prijateljima