facebook

Prosvetari tražili povišicu 15 odsto, dobili pet

Podelite sa prijateljima

Povećanje plata od januara za 3,5 odsto i 1,5 odsto od aprila iduće godine još više srozava položaj prosvetnih radnika u sistemu plata i samim tim uzrokuje lošu startnu poziciju kada budu zaživele platne grupe i razredi, upozorili su juče predstavnici tri reprezentativna sindikata obrazovanja – Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije.

Oni su u pismu predsednici Vlade, ministru prosvete i Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije zatražili da se ponovo razmotri mogućnost povećanja plata u obrazovanju koje mora biti procentualno veće od povećanja minimalne zarade.

Predsednik SRPS-a Slobodan Brajković kaže za Danas da sindikati nisu odustali od zahteva koji su izneli sredinom novembra da plate u obrazovanju u narednoj godini budu povećane za 15 odsto, što im je država obećala još pre tri godine.

– Tada je rečeno da će naše plate da se povećaju za 34 odsto. U međuvremenu smo dobili dve povišice, što je ukupno 19 odsto i preostaje tih 15 odsto da bi Vlada ispoštovala dogovor. Možemo mi da tražimo i 20 odsto, ali je u sadašnjoj situaciji jasno da to nećemo dobiti. Zato gledamo da izvučemo maksimum, makar osam odsto – ističe Brajković.

Posle januarskog skoka minimalne cene rada i najavljene povišice od 3, 5 odsto svi zaposleni u prosveti od prvog do šestog stepena će biti na istom i primati minimalan lični dohodak.

„Sagledavajući celokupnu zdravstvenu i ekonomsku situaciju u zemlji kada se svi borimo za održivost sistema i slušamo reči hvale za zaposlene u obrazovanju, smatramo da najavljenim povećanjima plata za narednu godinu, država nije nagradila prosvetne radnike, već ih je ponizila“, poručili su sindikati u pismu vlasti.

Početna plata nastavnika trenutno iznosi 59.000 dinara, a sa povećanjem će dobiti još 3.000 dinara.s

Autor: V. Andrić; Izvor: Danas; Foto: Unsplash

Podelite sa prijateljima

One thought on “Prosvetari tražili povišicu 15 odsto, dobili pet

  1. Razmislite malo o sledećem. Većina mladih koji završe fakultet, nisu adekvatno plaćeni. Naravno da odlaze u inostranstvo da rade, i treba. Sve manje mladih će upisivati fakultete, nego će posle srednje škole, da odu vam zemlje, rade i uštede, dok će ono malo studenata za tih 5-6 godina da potroši novac na studiranje. Mladi su pametniji od nas starijih. Više im neće biti važan prestiž, ugled, i šta rade, već će im biti važno koliko zarađuju i kako žive! Sve će da stave na papir, izračunaju, i da vide da im se studiranje ne isplati.

Comments are closed.