facebook

Rešen problem direktora tuženih zbog maski

Podelite sa prijateljima

Završen sastanak ministra prosvete i direktora škola zbog tužbi koje su protiv njih podnete zbog maski. Problem je rešen.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sastao se danas sa predsednikom Društva direktora Srbije i direktorom Druge ekonomske škole Dejanom Nedićem i članom Upravnog odbora Društva i direktorom Zemunske gimnazije Milošem Bjelanovićem.

Povod sastanka su krivične prijave koje su protiv direktora svih škola u Beogradu, njih oko 300, podignute zbog toga što su insistirali da zaposleni i đaci nose maske.

Zbog tih prijava, policija je, po nalogu Tužilaštva, obavila razgovor sa nekoliko direktora osnovnih i srednjih škola.

Ružić je nakon današnjeg sastanka naglasio da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i on dele stav da je apsurdno da se pozivaju direktori škola na saslušanja zato što poštuju mere Kriznog štaba i zahtevaju obavezno nošenje maski kao najvažnije sredstvo zaštite od virusa kovid 19, saznaje B92.net.

Ministar je poručio da je, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Tužilaštvo, nakon sagledavanja situacije, donelo odluku o obustavi postupka po predmetnoj krivičnoj prijavi. „Daljih ovakvih razgovora sa direktorima neće biti“, kazao je Ružić.

On je dodao da je jako zahvalan na posvećenosti svih zaposlenih u prosveti da se održi vaspitno-obrazovni sistem, kao i disciplina koja čini da škole ne budu mesto veće transmisije virusa.

Nedić i Bjelanović zahvalili su se u ime direktora i predsednici vlade i prvom potpredsedniku i ministru na razumevanju i razjašnjavanju nedoumice.

Direktor koji je bio u policiji na saslušanju: Još sam u šoku

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da je još u šoku zbog saslušanja u policiji i krivične prijave.

„Nakon naše reakcije Tužilaštvo je obustavilo dalji postupak, tako da se iskreno nadam da više nijedan kolega, direktor škole neće doći u situaciju u kakvoj sam bio ja“, rekao je Bjelanović za Tanjug nakon sastanka sa ministrom prosvete.

On je naveo da se, kao i ostalih 1.800 direktora škola u Srbiji, pridržavao svega što je Krizni štab i nadležno ministarstvo propisalo, a da je zbog toga dobio krivičnu prijavu i morao u policiju na saslušanje.

„Pridržava sam se svega što je propisano i zbog toga sam bio u situaciji da idem u policijsku stanicu prošli petak i da dajem izjavu na okolnosti koje su navedene u krivičnoj prijavi. Posle nedelju dana još uvek sam u šoku“, rekao je Bjelanović.

Kaže da su direktori škola, koji se trude da sačuvaju živote dece, zaposlenih, sprovode sve što je propisano, umesto pohvala dobili krivičnu prijavu.

Na saslušanju u policiji, osim Bjelanovića, bilo je još nekoliko direktora sa teritorije opštine Zemun i sa teritorije opštine Savski venac.

Izvor: B92

Podelite sa prijateljima