facebook
Sindikat obrazovanja Srbije, granski sindikat "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije uputili su predsednici Vlade i resornom ministru dopis u kojem ističu nezadovoljstvo prosvetnih radnika zbog neispunjenih dogovora i obaveza i ukazuju da će odgovornost za dalje korake sindikata biti na Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije.

Sindikati: Dogovori sa Vladom i Ministarstvom prosvete se ne poštuju

Podelite sa prijateljima

Sindikat obrazovanja Srbije, granski sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije uputili su predsednici Vlade i resornom ministru dopis u kojem ističu nezadovoljstvo prosvetnih radnika zbog neispunjenih dogovora i obaveza i ukazuju da će odgovornost za dalje korake sindikata biti na Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije.

U dopisu se navodi da od Vlade i resornog ministarstva nisu dobili odgovore i pored mnogih inicijativa i zahteva za pregovore u poslednja dva meseca, zbog čega nezadovoljstvo zaposlenih u sistemu obrazovanja raste iz dana u dan.

Tri reprezentativna sindikata su ukazala da je sa predsednicom Vlade još u martu dogovorena korekcija koeficijenata za zaposlene od četvrtog do šestog stepena stručne spreme, ali da do sada ništa nije preduzeto.

„Simbolično povećanje plata od 3,5 odsto od januara sledeće godine, nejednaka cena rada u obrazovanju i zaostajanje plata u prosveti u odnosu na druge delatnosti koje se finansiraju iz republičkog budžeta, ključni su problemi za koje niste pokazali dobru volju i želju da se reše“, predočili su sindikati.

Oni su dodali da zaposleni u obrazovanju rade u otežanim uslovima koji zahtevaju više rada, zalaganja i kompetencija, kolektivni ugovori se ne poštuju jer se novogodišnje nagrade već godinama ne isplaćuju, niti se o njima pregovara, a nisu rešena ni pitanja naknade za topli obrok i regres.

„Imajući u vidu da nema socijalnog dijaloga i da se ignorišu opravdani zahtevi sindikata, sva odgovornost za dalje korake reprezentativnih sindikata biće na resornom ministarstvu i Vladi Republike Srbije“, poručili su sindikati.

Preuzeto sa: n1.info.com; Foto: Unsplash

Podelite sa prijateljima