facebook
Trikovi za onlajn nastavu matematike

Iskustvo iz nastavničke prakse: Trikovi za onlajn nastavu matematike

Podelite sa prijateljima

Pored svih digitalnih resursa koje imamo na raspolaganju, nastava matematike u onlajn-okruženju predstavlja izazov zbog dva glavna razloga:

  1. Mogućnosti prenošenja veština rešavanja problema bez školske table;
  2. Mogućnosti provere i evaluacije rada učenika koji razvijaju svoje kompetencije.

Imajući u vidu brzinu kojom smo se našli u novonastaloj situaciji, imali smo veoma malo vremena za pripremu, zbog čega je prva nedelja bila pomalo haotična. Kako je većina učenika ovo videla kao priliku za prevremeni raspust, live stream časovi nisu bili naročito interaktivni. Međutim, nakon nekoliko časova, uspostavili smo nove sisteme i „ubacili u petu brzinu” kada je reč o aktivnoj upotrebi softvera i platformi za zajednički rad.

Neki učenici su bili dovoljno vredni da ozbiljno pristupe ovoj situaciji i prisustvuju svim časovima, dok smo za ostale imali snažnu podršku roditelja, koji su podsticali svoju decu da učestvuju. Ubrzo su onlajn-učionice bile ispunjene kao i prave, dok je „Google Meets” omogućio direktnu komunikaciju sa svim učenicima.

Naše prvo rešenje za vežbanje rešavanja problema bilo je uvođenje formata „dinamične prezentacije”, koja se deli svim učenicima, kao i upotreba editora „Math Equations LaTex”, dodatka za „Google Slides”, koji omogućava efikasno rešavanje jednačina uz lep vizuelni prikaz. Ovo je postala nova školska tabla na kojoj svi možemo da radimo zajedno.

Kada je reč o grafičkim prikazima, ne postoji bolja platforma od „Desmos Graphing Calculator”, koja pruža alate za brzo crtanje grafika i, u izvesnoj meri, kodiranje. Ova platforma nam, dakle, omogućava kreiranje vizuelnih prikaza koje koristimo za funkcije i koordinatnu geometriju.

Platforma „Desmos” takođe sadrži i deo za izradu aktivnosti, sa brojnim šablonima koje učenici mogu da koriste dok nastavnici prate njihov napredak putem kontrolne table.

Za ocenjivanje radova i pripremu ispita koristimo interaktivni dodatak za PDF pod nazivom „Kami”, koji se pokazao kao naročito koristan za izradu dijagrama u ispitnim obrascima za IGCSE radove.

Platforma „IXL” omogućava zadavanje personalizovanih onlajn-zadataka učenicima i pokriva 90% zahteva prema planu i programu za sve razrede. Ova platforma u velikoj meri otežava prepisivanje i zahteva preciznost u radu, s obzirom na to da format za unos podataka ne trpi greške. Iako učenici imaju neograničeno vreme da kompletiraju zadatak, za svaku grešku dobijaju negativne poene, zbog čega moraju u kontinuitetu da budu precizni i pedantni kako bi ostvarili dobar rezultat.

Konačno, nedavno smo naišli na novu platformu pod nazivom „Mathspace”, koja je savršena za kreiranje zadataka za učenike. Za razliku od platforme „IXL”, ova platforma omogućava nastavnicima da kreiraju zadatke prilagođene konkretnim potrebama učenika i da ih uključe u školske aktivnosti putem „hintova” i video-tutorijala, kao i kroz onlajn-testove koji se, nakon promene redosleda pitanja istog tipa, moguća je promena sistema dodeljivanja zadataka svakom učeniku, tako da svaki učenik dobije drugačiji zadatak. Ova platforma je jednostavna za korišćenje i sadrži veliku bazu pitanja, onlajn-resursa i tema, i što je najvažnije, tokom epidemije je besplatna i na raspolaganju svim zatvorenim školama širom sveta. Sjajna stvar u vezi sa platformom „Mathspace” je to što prepoznaje svaki ispravan korak tokom rešavanja problema i učenicima pruža povratne informacije o njihovom napretku.

Takođe, platforma sadrži i kontrolnu tablu za nastavnike, koja pruža uvid u napredak učenika.

Sve u svemu, ovo su teška vremena i moramo se prilagoditi radu na razne načine. Ipak, nakon prvih nekoliko nedelja prilagođavanja i uhodavanja, čitavo iskustvo nam je otkrilo nove mogućnosti u smislu koliko toga može da se uradi onlajn uz malo kreativnosti i nekih sjajnih internet alata. Reakcije učenika su sjajne i sve više njih se prilagođava ovom formatu školovanja. Nadam se da će ovo biti značajna lekcija svetu u pogledu razvoja budućih tehnologija koje će nam pomagati ne samo u ovakvim situacijama već i u redovnoj nastavi.

Utisci učenika koji aktivno koriste navedene aplikacije

Elena Ćuća:

Radimo isto kao i na redovnim časovima. Meni ovakav način rada nije težak jer su svi programi koje nastavnik koristi razumljivi i jednostavni za korišćenje. Takođe, svi učestvujemo u rešavanju zadataka, što nastavu čini interaktivnom. Prija mi ovakav pristup radu i smatram da su protekle dve nedelje bile veoma produktivne kada je reč o matematici.

Milica Petronijević:

Imajući u vidu da nismo znali kako da radimo matematiku na internetu, pratili smo školsku tablu putem kamere na laptopu i uključivali se svaki put kada bi nam nastavnik postavio pitanje. Časovi idu dobro i dodaci za „Google Docs” i „Slides” koje nam je nastavnik otkrio su zaista korisni za onlajn kreiranje kompleksnih matematičkih jednačina. Nastavnik Bunjac se trudi da sve učenike uključi u nastavu i da otkloni sve nedoumice i nejasnoće. Sve u svemu, zadovoljna sam časovima matematike.

Dr Andrej Bunjac, nastavnik matematike u International Schoolu
Preuzeto sa: institut.edu.rs

Podelite sa prijateljima