facebook
Učeničke zadruge sve popularnije

U Šumadijskom okrugu vlada interesovanje za otvaranjem učeničkih zadruga

Podelite sa prijateljima

Sve više u Šumadijskom okrugu vlada interesovanje za otvaranjem učeničkih zadruga. Pored Srednje škole Kralj Petar Prvi u Topoli i u opštini Knić u Srednjoj školi Dobrica Erić osnovana je učenička zadruga sa ciljem da se kroz proizvode koji promovišu seoski turizam istakne kako preduzetnički duh đaka tako i lepote života na selu i Gružanskog kraja.

Učenička zadruga Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću postoji već godinu dana. Obuhvata različite radionice a učenici svih godina i smerova ostaju nakon nastave i često svojom kreativnošću prekrate vreme do dolaska autobusa.

“Mi trenutno u školi radimo na predmetima koji su napravljeni od drveta i stakla. Na predmetima od stakla radimo na teglicama i flašama raznih veličina”, kaže Anđelina Božović, učenica treće godine Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću.

“U principu sapuni se prave od prirodnih materijala i zbog toga su organske strukture. Ljudi ih kupuju zato što dobro utiču na kožu jer su od prirodnih materijala”, kaže Nemanja Mijailović, učenik druge godine Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću.

“Korpice su prvo bile u našoj konferencijskoj sali u školi i mi smo odlučili da to malo promenimo , da krenemo sa većom proizvodnjom”, kaže Marija Marković, učenica treće godine Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću

“Nastupali smo na raznim sajmovima gde smo da kažem prodavali, takođe održavamo u školi preduzetničke sajmove koji su nam ujedno i jedna praksa što se tiče preduzetništva”, kaže Kristina Bogićević, učenica četvrte godine Srednje škole “Dobrica Erić” u Kniću.

Većina učenika dolazi sa seoskih gazdinstava a cilj zadruge je da i kroz povezivanje sa Turističkom organizacijom Knić prodaje kreativne predmete ali i brendirane suvenire uz domaće proizvode gružanskog kraja.

„Gružanka devojka samim tim što je devojka u narodnoj nošnji predstavlja zbir svega onoga što se na ovim prostorima neguje. To je kulturna tradicija našeg naroda ali svakako tu je i Šumadinac, tu su i kutijice koje su ukrašene od drveta. Cilj je razvoj i promocija škole kroz učeničku zadrugu“, kaže Marija Vučićević, profesorka srpskog jezika i književnosti Srednje škole „Dobrica Erić“ u Kniću.

Novac koji učenička zadruga zaradi odlazi u humanitarne svrhe ali i za potrebe škole i proširenja proizvodnje same zadruge.

Izvor: RTV; Foto: Sat TV

Podelite sa prijateljima