facebook
Učionica bez đaka

Unicef: Škole godinu dana zatvorene za 168 miliona učenika

Podelite sa prijateljima

Za vreme karantina zbog koronavirusa škole su za gotovo 168 miliona učenika širom sveta zatvorene skoro godinu dana, objavio je UNICEF upozoravajući na razorne posledice za budućnost te dece.


Škole u 14 država širom sveta ostale su zatvorene od marta prošle godine sve do februara ove godine, prema UNICEF-ovu izvešću o zatvaranju škola, prenosi Hina.

Od njih, dve trećine su u Latinskoj Americi i Karibima, gde je pogođeno gotovo 98 miliona školske dece.

“Katastrofa obrazovanja”

“Kako se bliži godina dana od početka pandemije, ponovno podsećamo na katastrofu obrazovanja u vanrednim okolnostima karantina širom sveta”, istakla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrieta Fore.

“Svakim danom koji prolazi, deca koja ne mogu lično prisustvovati nastavi sve više zaostaju, a najmarginalizovaniji plaćaju najtežu cenu”, naglasila je Fore.

UNICEF upozorava da postojeće zatvaranje škola ima razorne posledice, a najranjivijoj deci umesto nastave preti da će biti prisiljena na dečje brakove ili dečji rad.

Dodaje se da se više od 880 miliona dece širom sveta suočava sa poremećajima u obrazovanju zbog potpunog ili delimičnog zatvaranja škola, prema podacima UNESCO-a.

Kao način da se privuče pažnja na obrazovnu katastrofu, UNICEF je postavio maketu pandemijske učionice u sedištu UN-a u Njujorku. Načinjena je od 168 praznih klupa, a svaka klupa predstavlja milione dece koja žive u zemljama gde su škole gotovo potpuno zatvorene.


Tekst preuzet sa: nova.rs; Foto:EPA-EFE/Eliseo Trigo

Podelite sa prijateljima